Brazilie

Inwonertal: ca 170 miljoen (in 2000)
Hoofdstad: Brasilia
Ligging: Zuid-Amerika
Oppervlakte: 8.547.403 km2, dat is 206 maal zo groot als Nederland
Analfabetisme: ca. 19 procent.
Levensverwachting: 67 jaar.
Muntsoort: real. Waarde schommelt de laatste jaren flink. Tot eind 1998 was de real ongeveer gelijk aan de waarde van een US dollar. Nu is de waarde gekelderd tot 50 dollarcent.

Opvallend is de grote kloof tussen rijk en arm in het land. In 1995 verdienden de 10 procent rijksten van de bevolking samen 50 procent van het inkomen terwijl de 50 procent armsten slechts 11 procent verdienden.

Brazilie is het vijfde land in grootte ter wereld: na Rusland 17 miljoen vierkante km, Canada 9,9 miljoen, China 9,5 miljoen, Amerika 9,4 miljoen. Het land ligt voor een klein deel op het noordelijkhalfrond maar 93 procent ligt op het zuidelijk. Het land grenst aan Frans Guyana, Suriname, Guiana, Venuzuela, Colombia, Peru, Bolivia, Paraguai, Argentinie, Uruguai. Het heeft een kustlijn van 7367 km lengte.
Het land heeft een grotendeels glooiend landschap. 3,5 miljoen km2 is laagland tussen de 0 en 200 m. Zo'n 5 miljoen km2 ligt tussen de 200 en 1200 km2. 46.000 km2 (iets meer dan heel Nederland) ligt hoger dan 1200 m. Hoogste punt is de 'Pico da Neblina' vlakbij de Venezueliaanse grens met 3014 m. Het grootste deel van het land ligt in de tropische klimaatzone. Maar in het zuiden heerst een subtropisch klimaat, in de winter sneeuwt het daar zelfs zo af en toe.

Oerwoud

Brazilie is bekend om z'n oerwoud. Het Amazonegebied is met 5 miljoen vierkante kilometer een gigantisch aaneengesloten tropisch regenwoud. Het gebied is ongeveer zo groot als half Europa. Door dat gebied stroomt de langste rivier van de wereld: de Amazone-rivier met een lengte van 7100 km. De regering van Brazilie probeert het kappen van het oerwoud zoveel mogelijk tegen te gaan.
Toen in 1500 Brazilie ontdekt werd was zo'n beetje de hele kustlijn begroeid met Atlantisch oerwoud. Van de ongeveer 1 miljoen vierkante kilometer oerwoud van toen is nu nog slechts 95.000 km2 over.

Taal

Brazilie was vroeger een kolonie van Portugal. Daarom spreekt men in het land Portugees. Sinds 1889 is het land onafhankelijk.

Politieke verdeling

Brazilie is opgedeeld in 26 staten met elk een eigen hoofdstad, een eigen gouverneur en deelstaatregering.

Voedsel

Wat eet een Braziliaan? Voor een Braziliaan is een warme maaltijd zonder rijst en bonen geen eten maar slechts een tussendoortje. De meeste Brazilianen eten drie keer per dag: 's morgens koffie met brood en 's middags en 's avonds warm waarbij rijst en bonen zoals gezegd onontbeerlijke bestanddelen zijn. Typisch Braziliaans is verder de barbecue.
Fruit is er in overvloed: sinasappels, ananas, kokosnoot, papaya, mango, mandarijn, appels.

Ondanks dat heerst er in veel gezinnen in Brazilie honger. De honger is het grootst in het Noordoosten van het land: 41 procent van de bevolking. In het hele land leven ongeveer 32 miljoen personen beneden de armoedegrens.

Grondstoffen:

Brazilie is rijk aan grondstoffen. Het is bijvoorbeeld een van de grootste ijzerertsproducenten. Bijna 16 procent van het wereldwijd gewonnen ijzererts wordt in Brazilie uit de grond gehaald. Verder wordt 10 procent van het mangaan in Brazilie uit de grond gehaald. Verder wordt veel bauxiet, goud, magnesium, nikkel, uranium en zink gewonnen. In de Braziliaanse bodem zit ook olie. Het meest actuele cijfer dat ik zo snel kon achterhalen is van 1991: toen werd 36,1 miljoen kubieke meter olie uit de bodem gehaald. Daarvan kwam bijna driekwart uit de zeebodem.
Op de wereldranglijst van steenkoolproducenten stond Brazilie in 1992 op de 17 plaats met in totaal 4,4 miljoen ton.

Indianen

In de binnenlanden van Brazilie wonen nog steeds Indianen zoals ze daar eeuwenlang hebben geleefd. Voor deze stammen heeft de regering speciale gebieden afgebakend. In totaal gaat het om 520 gebieden in het oerwoud, in totaal zo'n 1,4 miljoen vierkante kilometer.

Grote steden:

Brazilie heeft een aantal grote steden. Sao Paulo is met volgens de laatste gegevens 22 miljoen inwoners de grootste. In Rio de Janeiro wonen zo'n 10 miljoen personen. Andere grote steden zijn Belo Horizonte met dik 3,5 miljoen inwoners,  Salvador, Fortaleza, Recife, Brasilia, Porto Alegre, Nova Iguacu en Curitiba (allemaal meer dan 1 miljoen inwoners).

Sloppenwijken:

In de grote steden woont ongeveer 20 procent van de bevolking in sloppenwijken. Dat zijn wijken die niet door de overheid zijn gepland maar door de armsten van de bevolking zijn bezet en bebouwd met allerlei hutjes en huisjes. Sommige zijn klein met minder dan honderd huisjes, andere zijn enorm groot met duizenden huisjes.
De bewoners van die wijken komen meestal van het platteland. Ze komen gedreven door honger en droogte naar de stad op zoek naar werk en een beter bestaan. Dat valt in de steden vaak bitter tegen. De bewoners van het platteland zijn vaak niet of slecht geschoold en vinden daardoor geen baan of geen goed betaalde baan. Daardoor kunnen ze geen huur betalen van een huis of flatje in de stad en moeten ze hun toevlucht nemen tot de sloppenwijken (favela's). Veel van die wijken worden geregeerd door criminele bendes. Drugshandelaren drijven er hun handel. De meeste scholen in de favela's zijn slecht. Als gevolg van dit soort dingen krijgen de wijken een slechte reputatie waardoor het nog moeilijker wordt om als favelabewoner werk te vinden en een betere toekomst op te bouwen.
WERKSTUKKEN
Ingezonden door Tijs. v.d. Brink
Terug naar werkstukken
Terug naar werkstukken